Wateronthardingsinstallatie voor vaatwasser, wasmachine, bad en douche

wateronthardingsinstallatie ge-18c
Waterontharder General Electric GE-18C

Kraanwater bevat in veel gemeente een aanzienlijke hoeveelheid kalk. Als je water gaat verwarmen in een fluitketel, koffiezetmachine, espresso apparaat, douche, bad zullen kalkresten zich gaan afzetten. Dit kan je alleen verwijderen met zuren zoals keukenazijn, citroenzuur etc.

Liever wil je deze ellende voorkomen. Dan is een waterontharder dé oplossing. Je hebt dan geen last meer van kalkvlekken in je bad, verstopte douchekop, ketelsteen in de fluitketel of niet meer goed functionerende apparaten zoals waterkokers, Senseo, espresso apparaat etc.

Wat doet een waterontharder?

Het haalt kalk en magnesium uit het kraanwater.

Wat doet een waterontharder niet?

Een waterontharder haalt geen (andere) schadelijke of minder wenselijke stoffen uit het water. Althans, de standaard waterontharder onthard (verwijderd kalk en magnesium) alleen maar. Natuurlijk zijn er waterverzachters te koop die niet alleen kalk en magnesium uit het water halen maar ook het water (gedeeltelijk) filteren. Maar dat is meer uitzondering dan regel. Dit is ook niet heel verstandig omdat niet al het water in het hele huis ontdaan hoeft te worden van alle stoffen in het leidingwater. Want zo'n extra filter is duur.

Wil je water ontdoen van haast alle stoffen waardoor je vrijwel zuiver water overhoudt wat je kan gebruiken voor thee, koffie, espresso, cappuccino, luchtbevochtiger e.d.? Dan moet je geen waterontharder kopen maar een reverse osmose filter.

Hoeveel ruimte neemt een wateronthardingsinstallatie in beslag?

wateronthardingsinstallatie ge-18c
waterontharder general electric GXOF18G

De ruimte die benodigd is voor een ontkalkingsinstallatie is afhankelijk van de hoeveelheid water die je per dag in het hele huis verbruikt. De verwerkingscapaciteit moet daarop afgestemd zijn. De omvang van zo'n apparaat is vergelijkbaar met een flinke prullenmand tot kleine afvalemmer waarin die bekende zwarte zakken van 60 liter in gaan.

Hoeveel kost een waterontharder?

Een waterontharder is niet goedkoop, denk aan een kleine duizend euro. Maar het zal je aan de andere kant veel geld besparen door lagere uitgaven aan zeep, reparatiekosten van verwarminselementen in vaatwasser, wasmachine koffiezetter e.d. Daarnaast, het is een stukje luxe en dat mag best wat geld kosten.

Hoe werkt een waterontharder?

Direct bij binnenkomst van de waterleiding wordt het water geleid naar de waterontharder. Daar wordt al het water voor het gehele huist ontdaan van kalk en magnesium. In het onthardingsapparaat wordt het water door een bed van kunstharskorrels geleid. Deze kunstharskorrels onttrekken de kalk en magnesium uit het water. Deze stoffen zetten zich af op de kunstharskorrels. Na een tijdje zijn de korrels verzadigd, volledig bedekt met calcium en magnesium en werkt het systeem niet meer. Daarom wordt, meestal éénmaal per dag (liefst in de nacht als er geen water wordt verbruikt) de waterontharder geregenereerd. Hierbij worden de korrels ontdaan van kalk en magnesium. Tijdens de regeneratie wordt zout water, afkomstig van een zoutreservoir, langs de bolletjes geleid. Hierdoor staan de korrels de kalk en magnesium af en samen met het zout worden een aantal minuten later deze stoffen afgevoerd in het riool. Dit is precies hetzelfde proces wat een vaatwasser voorziet van zacht water alleen is dit nu een aparte installatie die het water in het hele huis van zacht water voorziet. Het zout is gelijk / vergelijkbaar aan het zout in de vaatwasser. Als je een waterontharder hebt hoef je natuurlijk in de vaatwaseer geen "onthardingszout" meer te doen.

Dubbel regeneratie systeem

Buiten de hierboven beschreven waterontharder die op een vast tijdstip zich zelf regenereert, zijn ook onthardingsinstallaties die werken op een dubbelsysteem. Als het ene deel van de ontharder bezig is te regenereren dan kan de andere helft gewoon doorgaan met het leveren van onthard water. Je hebt dat nooit een moment dat je even geen water kan tappen. Dit is natuurlijk wel luxe maar niet strikt noodzakelijk. Vrijwel niemand zal het als hinderlijk ervaren als hij om 02:00 uur in de nacht even voor een aantal minuten geen water kan tappen.

By pass systeem

Waterontharder kunnen geleverd worden met een zogenaamde "by-pass". Dit een kraan die de in- en uitgang van de waterverzachter met elkaar verbindt. Als je de by-pass kraan open zet zal het water niet door de waterontkalker gaan maar juist dit systeem "passeren". Dit is handig en raden wij altijd aan om aan te schaffen. Mocht om wat voor reden dan ook het wateronthardingsapparaat niet werken of je hebt water nodig tijdens het regenereren kan je altijd de kraan op by-pass zetten en dan krijg je het normale leidingwater uit de kraan. Niet onthard, dat wel, maar dat begreep je al.

Drie kranen is het beste

Nog beter is als je de installatie laat aanbrengen met drie kranen. Eén inlaat, één by-pass en één uitlaat kraan. Voordeel is, dat in geval van reparatie van de waterontharder de in- en uitlaat kraan dicht gezet kan worden en de by-pass open. Het water is dan in het hele huis beschikbaar en je kan de waterontkalker verwijderen.

Is wasverzachter niet meer noodzakelijk in de wasmachine en gebruik ik ook veel minder zeep?

Inderdaad, omdat het water is ontdaan van de enorm hoeveelheid calcium en magnesium zal je tijdens het wassen van je handen merken dat je minder zeep nodig hebt. En dit geldt niet alleen voor je handen maar ook voor je wasmachine! Je kan hier, afhankelijk van de hardheid van je water tot wel 70% zeep besparen. Bedenk eens hoeveel geld dat oplevert! Wasverzachter is nu feitelijk overbodig geworden.

Wat is het belangrijkste verschil tussen een onthardingsinstallatie en een waterfilterinstallatie?

  Waar staat de installatie wat doet het apparaat? hoeveel water per dag wordt gefilterd? Onderhoud
Waterontharder bij huisentree waterleiding (meestal in de meterkast of bijkeuken)

haalt alleen kalk en magnesium uit het water, maar levert dit water in het hele huis kalk en magnesium uit het kraanwater. Met andere woorden het onthard het kraanwater, hij filtert het niet.

honderden tot paar duizend liter; genoeg voor de totale waterbehoefte van het huis ( kraanwater, douche/bad, toilet, vaatwasser, wasmachine, tuin) vrijwel geen, af en toe regeneratiezout bijvullen.
Waterfilter op aanrecht / in keukenkastje haalt veel / de meeste / vrijwel alle stoffen* uit het kraanwater in de keuken
* afhankelijk van het type apparaat
tientallen liters; alleen voor gebruik in de keuken (thee, koffie, drinkwater, voedselbereiding, plantjes) minimaal eens per jaar installatie laten ontsmetten en filters vervangen (kan een handige doe het zelver zelf, anders door een specialistisch bedrijf laten uitvoeren)

Werkt een waterontharder helemaal automatisch?

Ja, je moet wel eenmalig een paar instellingen maken, denk hierbij aan dat je de waterontharder duidelijk maakt hoe hard het water in jouw woonplaats is. Daarna zal hij zichzelf optimaal instellen om het water te ontharden. Daarnaast moet je (meestal) ook een klokje instellen want daarmee geef je (indien van toepassing) het regeneratietijdstip aan. Voor de rest heb je er geen omkijken naar. Nou ja, behalve het bijvullen van het zout.

Gaat de ene waterontharder zuiniger om met regeneratiezout dan de ander?

Jazeker. Onthardingsinstallaties die op een vast tijdstip regenereren doen dit ook al is er geen water gebruikt. Een waterontkalker die pas gaat reageren nadat een bepaalde hoeveelheid water geleverd is springt per definitie zuiniger om met regeneratiezout dan het eerste type.

Hoe vaak moet ik het zout in het wateronthardingsapparaat bijvullen?

Dit is per apparaat verschillend maar hou als richtlijn eens per twee maanden aan.

Krijg ik, nu het kalk uit het water is verwijderd, ook lekkerdere thee en koffie?

Een klein beetje, maar als je doel is om echt lekkere thee, water, koffie, cappuccino en espresso te drinken moet je een waterfilterinstallatie aanschaffen. Dat mag en kan best in combinatie met een onthardingsinstallatie maar hoeft zeker niet. Lees hier meer over waterfilters voor gebruik bij thee, koffiemachines, espresso en cappuccinoautomaten.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >waterfilters >ontharders

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie