Waarom is het belangrijk dat een stofzuiger een HEPA filter heeft?

HEPA filter filtert zeer fijne stofdeeltjes

Veel kopers van een stofzuiger weten niet hoe belangrijk een HEPA filter is. Een HEPA filter voorkomt dat fijnstof dat door de stofzuiger is opgezogen niet opnieuw aan de achterkant van de stofzuiger weer de kamer in wordt geblazen.De lucht komt er schoner uit dan hij er in komt.

Stofzuigers van grofweg het jaar 2000, die over het algemeen nog niet waren voorzien van een HEPA filter, zogen fijn en grof stof op maar konden alleen het grove stof in de zak houden. Het fijne stof ging door de zak heen en kwam er aan de achterkant weer even hard uit. Een goede stofzuigerbeurt zorgde dat, in tegenstelling tot wat je verwacht, enorm veel -fijn- stof, wat eerst rustig ergens "lag" de binnenlucht in werd geslingerd en uiteindelijk in de longen terecht komt van de bewoners. Dat kan niet goed zijn. Stof wat een stofzuiger weer uitblaast willen we zo veel mogelijk beperken. Met de introductie van HEPA filters wordt tegenwoordig heel veel minder stof het binnenklimaat ingeblazen. Als je een nieuwe stofzuiger koopt is het verstandig de filterkwaliteit van het HEPA filter mee te laten wegen in je keuze.

Wat houdt een HEPA filter in en waar moet ik op letten?

HEPA is een afkorting van High Efficiency Particulate Absorbing en is een speciaal filter die zeer fijne stofdeeltjes uit de afvallucht (uit te blazen lucht) van een stofzuiger haalt. De kwaliteit waarin hij dit werk uitvoert, dus hoe goed hij filtert wordt aangegeven met een getal. Hoe hoger dat getal, hoe beter. Een HEPA13 filter is dus beter dan een HEPA12 filter. Over het algemeen zijn de HEPA filters uitwasbaar. Als hij niet uitwasbaar is zal je de HEPA filter eens in de zoveel tijd moeten vervangen. Bij een stofzuiger, die over een HEPA filter beschikt tref je deze filter meestal aan op de achterkant van de stofzuiger. Die kan je met een lipje of zo makkelijk openmaken om het HEPA filter uit te nemen en te vervangen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >stofzuigers >HEPA filter

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie