Matrassen overzicht vergelijking: polyether, latex, traagschuim, koudschuim, pocketvering

koudschuim traagschuim polyether matras
welke matras moet je kiezen voor je ledikant? Traagschuim, koudschuim, pocketvering, polyether?

Je bent waarschijnlijk toe aan een nieuw matras en je vraagt je af wat is voor mij het beste matras? Op deze pagina hebben we zo objectief mogelijk alle matras soorten op een rij geplaatst met de voor en nadelen. Uiteindelijk beslis je dus zelf.

Vreemd

De keuze van een matrassen blijkt goed beïnvloedbaar te zijn door marketing. Nederland is gek van boxspring terwijl in de buren in Duitsland zweren bij een koudschuim matras. Vreemd, want bij de grens veranderen toch niet ineens de eisen en wensen of de bouw van het lichaam? Zo zie je maar.

Dus

Laat je dus dus niet leiden door mooie verkooppraatjes. Neem zelf op basis van jouw rationele voorkeuren een beslissing en selecteer daarna pas de verkopende partij. Probeer altijd meerdere matrassen naast elkaar te vergelijken door er op te liggen. Trek vooral je jas uit en blijf even een paar minuten in je favoriete slaapstand liggen. Je zal versteld staan van de verschillen tussen de matrassen. Vergelijk matrassen niet alleen op "hoe ze liggen" maar kijk vooral naar de duurzaamheid. Hoe lang gaat het matras mee? Hoe snel komt er een "kuil" in het matras? Ademt het matras genoeg (vooral als je wat meer zweet dan anderen)? Kan het matras gebruikt worden bij een verstelbare lattenbodem?

Polyether matras

Het polyether matras is het goedkoopste matrastype. Dat zal vast dan ook niet zo goed zijn. En inderdaad, dat klopt. Polyether is niet zo'n veerkrachtig materiaal en zal dus niet zo goed zich aanpassen aan je lichaam. Grootste nadeel van polyether matrassen is dat ze heel snel last hebben van kuilvorming. Daarnaast ademt het matras slecht en zal je dus snel zweterig worden. Een polyether matrassen is goed voor een logeerbed waar maar zelden op geslapen wordt. Voor dagelijkse doeleinden moet je het links laten liggen. De polyether matrassen zijn te koop in verschillende SG-waarden, dat staat voor soortelijk gewicht. Het bepaald feitelijk hoeveel polyether en hoeveel lucht in je matras zit. Hoe hoger dit getal hoe meer polyether dus beter en duurzamer het is. Een SG-20 of S-25 kan je haast binnen een half jaar weggooien. Koop minimaal een SG-40 matras.

 • Goedkoop
 • Slecht comfort
 • Gaat niet lang mee (4 jaar)
 • Zweterig, ademt niet
 • Zeer snel kuilvorming
 • Zeer bruikbaar in een verstelbare lattenbodem waarin gezeten kan worden

Latex matras

Latex is een ander woord voor natuurrubber. Latex matrassen worden dus gemaakt van natuurlijk rubber van de rubberboom. Hoewel, in de praktijk blijkt ieder latex matras een mix te zijn van natuurlijk rubber met één of meerdere andere materialen. Dit doet met verschillende redenen, één daarvan is om de prijs laag te houden. Groot nadeel van een latex matras is dat het geen vocht opneemt en dus slecht ademt/ventileert daardoor voelt een latex matras warm aan. Als je in de morgen uit een latex matras stapt moet je dus je dekbed/deken er gelijk afhalen alles goed luchten. Latex heeft een zeer grote veerkracht waardoor het comfortabel aanvoelt.

 • Duur (sterk afhankelijk van het gehalte aan natuurrubber)
 • Comfortabel
 • Gaat redelijk lang mee (6 jaar)
 • Zweterig, ademt niet, voelt dus warm aan
 • Niet zo snel kuilvorming
 • Zeer bruikbaar in een verstelbare lattenbodem waarin gezeten kan worden

Traagschuim matras

Traagschuim matrassen zijn gemaakt van visco-elastisch polyurethaanschuim wat zachter wordt zodra de temperatuur stijgt doordat je lichaam in contact komt met je matras. Hierdoor vormt het matras om je heen en volgt goed de contouren van je lichaam. Een nadeel is dat je even moet wachten totdat het schuim op temperatuur en dus zacht is. Dit merk je vooral tijdens het omdraaien. Dit gaat met wat meer moeite dan andere matrassen. Bij traagschuim matrassen zijn er twee zaken waar erg goed op gelet moet worden de SG-waarde en of het matras gegoten of geschuimd is.

traagschuim matras
onder invloed van de warmte van je lichaam wordt het traagschuim zachter. Traag slaat op traag indeuken maar ook traag terugveren van het matras

Traagschuim heeft veel bijnamen: tempur, nasa schuim, memoryfoam, slowmotion schuim en lazyfoam. De term "tempur" is feitelijk een fabrikantnaam die bekend is geworden met traagschuim matrassen.

De goedkopere en dus slechtere traagschuim matrassen zijn "gegoten" en hebben een gesloten celstructuur waardoor ze niet goed ademen en warm aanvoelen. De duurdere traagschuim matrassen zijn "geschuimd" en hebben daardoor een open celstructuur. Deze ademt een stuk beter.

Koudschuim matrassen worden in veel verschillende SG waarden verkocht. Een waarde van SG-50 tot SG-60 blijkt een goede keus te zijn. Een hogere SG waarde is in dit geval niet beter omdat bij hogere SG waarden de celstructuur steeds minder open wordt waardoor het matras minder goed ventileert en dus warmer aanvoelt.

Een traagschuim matras bestaat niet uit 100% traagschuim. Het bestaat uit een bovenlaag van een aantal centimeters traagschuim daarna een ander materiaal. Meestal is dit koudschuim (maar kan zelfs pocketvering zijn) en aan de andere zijde bevindt zich weer traagschuim. De traagschuimlaag moet niet te dun zijn, anders maak je geen gebruik van de positieve eigenschappen en lig je meer op de ondergrond van het matras wat in het midden zit, maar een te dikke laag is ook weer niet goed. Goede matrassen hebben een laag van zo'n 6 tot 9 cm koudschuim.

 • Vrij duur (het is op dit moment een modegril dus wordt veel winst gemaakt op dit type matras)
 • Comfortabel
 • Gaat redelijk lang mee (12 jaar)
 • Niet zo snel kuilvorming
 • Goed bruikbaar in een verstelbare lattenbodem waarin gezeten kan worden
 • Omdraaien gaat wat lastiger

Koudschuim matras (HR-schuim matras)

koudschuim matras hulstra airdream
koudschuim matras van Hulstra

Koudschuim wordt net als traagschuim van polyurethaan gemaakt maar is niet visco-elastisch. Daardoor voelt het wat stugger aan. De veerkracht is wel zeer hoog. Tijdens de fabricage ontstaat een enorme open celstructuur waardoor dit type matras erg goed ventileert. Het is dus zeer geschikt voor mensen die wat meer zweten en/of het snel warm hebben. Door de goede ventilatie voelt het ook wat koeler aan. Kuilvorming komt van alle matrastype bij koudschuim het minst voor. Ieder matras heeft last van kuilvorming maar bij een koudschuim matras is de mate waarin dit gebeurd het meest beperkt.

 • Duur
 • Comfortabel maar voelt wat stugger aan
 • Gaat zeer lang mee (14 jaar)
 • Ventileert zeer goed, voelt daardoor koeler aan
 • Zeer geringe kuilvorming
 • Goed bruikbaar in een verstelbare lattenbodem waarin gezeten kan worden

Pocketvering matras

pocketvering matras
pocketvering matras

Een pocketvering matras bestaat uit twee hoofdmaterialen. De basis, het middengedeelte bestaat uit een verzameling aan elkaar gekoppelde zakjes met daarin een metalen veer. Ze zitten in een zakje omdat ze dan niet tegen elkaar schuren en een vervelend geluid maken. Aan weerszijde van het matras ligt op de pocketvering een schuimlaag. Iedere kwaliteit is denkbaar maar meestal is dit traagschuim, koudschuim of latex. Hoe een pocketvering matras aanvoelt is afhankelijk van het aantal gebruikte veren. Hoe meer veren hoe beter is het matras je lichaam te volgen. Daarnaast zal het aangebrachte type schuim bovenop de pocketvering sterk bepalen hoe het matras aanvoelt. Kijk bij die matras typen wat de voor en nadelen zijn van latex, traagschuim of koudschuim. Goedkope pocketvering matrassen hebben een klein aantal pocketveren, de veren zijn dan dus groot. Dat voel je als je slaapt. Als je een heel klein beetje verplaatst voel je dat je op of gedeeltelijk naast een pocketveer ligt. Niet fijn.

 • Duur (sterk afhankelijk van het aantal pocketveringen en het gebruikte schuim)
 • Niet goed geschikt in combinatie met een lattenbodem (en zeker niet bij een verstelbare lattenbodem)

Tempur

Tempur is geen soort matras maar een fabrikant van matrassen. Deze fabrikant is bekend geworden omdat hij (ook) traagschuim / Nasa schuim matrassen produceert. Niets speciaals dus, wel een "A" merk waar je veel voor moet betalen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >matrassen

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie