Split airconditioning met warmtepomp

mobiele airco
binnenunit van een split airconditioningssyteem

De term warmtepomp wordt vaak gekoppeld met het kunnen verwarmen van het huis, daarbij verplaatst de airco feitelijk warmte van buiten naar binnen, en dat is precies wat een normale airco ook doet, alleen dan andersom: hij verplaatst de warmte van binnen naar buiten. Een airco met warmtepomp, zoals men dat noemt, is dus eigenlijk een normale airco waarbij je de pomprichting kan omdraaien.

Voordelen

  • Bruikbaar in zomer en winter
  • Airco werkt ook als verwarming, koelen en verwarmen in één apparaat
  • goedkope, energiezuinige manier van verwarmen
  • Filtert / zuivert de lucht

Nadelen

  • Produceert een beetje geluid
  • Vereist een buiteneenheid en condenswaterafvoer

Wat is een warmtepomp eigenlijk?

Een airco haalt warmte uit een ruimte en staat die vervolgens af aan de buitenlucht. Je bent de ruimte aan het koelen en de wereld rond je huis (een beetje) aan het verwarmen. Stel je nou eens voor dat je de binnen en buiteneenheid omhangt. De buiteneenheid staat binnen en de binneneenheid staat buiten. Als je de airco dan aan zet zal de airco de lucht rond je huis proberen te koelen en de warmte van de buitenlucht die hij aan het koelen is wordt in je kamer afgegeven. Het wordt binnen warmer en buiten (een heel klein beetje) kouder. Dat is wat er gebeurd als je een airco als inverter/warmtepomp laat functioneren. Alleen kan je gelukkig de binneneenheid binnen laten staan en de buiteneenheid buiten. Het omkeringsproces van koelen naar verwarmen gebeurd door de koelvloeistofpomp om te draaien.

Dat is mooi, een airco die ook kan verwarmen, maar kost dat niet heel veel energie?

Nee, het is zelfs energiezuinig. Veel lezers zullen bij het volgende denken "ik wordt voor de gek gehouden" maar het is echt waar. Een airco die als verwarming gebruikt wordt zal minder energie kosten dan hij aan warmte afgeeft! Een airco die in de verwarmingsstand staat en bijvoorbeeld 1000 Watt verbruikt, kan gemakkelijk 3600 Watt aan warmte leveren. De overheid weet dit ook, en heeft zelfs een eis gesteld aan deze "energiewinst" en geeft alleen maar een energie label A als uit iedere watt elektriciteit minimaal 3,6 Watt aan warmte wordt geleverd. Dit systeem waarbij uit de (koude) buitenlucht warmte wordt onttrokken en in huis wordt afgegeven wordt een warmtepomp" genoemd.

Zijn er nadelen aan een airco met warmtepomp?

Dat een airco een beetje geluid maakt, door dat hij de lucht de kamer rond moet blazen weet iedereen. Maar als je de airco als verwarming gebruikt wordt er ook (warme) lucht de kamer in geblazen. En dat maakt natuurlijk een beetje geluid. Dat zijn we niet gewend. Een normale kachel is stil. Op de dag hoef dit type verwarming geen al te grote problemen op te leveren maar in de nacht, zeker in een slaapkamer zal je het geluid, ook al is de airco erg stil, niet op prijs stellen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >airco >warmtepomp

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie