Monoblock / mobiele airconditioning

mobiele airco

Lekker makkelijk. Je koopt een airco, hij is nog goedkoop ook, je neemt hem mee naar huis, je sluit hem aan een koude lucht komt uit het apparaat! Dit lijkt te mooi om waar te zijn. Hier moet een addertje onder het gras zitten. Anders had iedereen wel zo'n mobiele airco.

Voordelen

  • Erg goedkoop.
  • Geen installatie, meteen bruikbaar na aankoop.
  • Verplaatsbaar, dus inzetbaar waar koeling nodig is.

Nadelen

  • Produceert erg veel geluid (veel meer dan split airco systemen).
  • Een grote "sta in de weg" als je hem niet nodig hebt.
  • De ruimte waar hij staat wordt als geheel vrijwel niet koeler.
  • Warme afvoerlucht-buis moeilijk naar buiten te brengen.
  • Zeer regelmatig het condenswaterbakje legen ander slaat hij af.

Mono of mobiele airconditioning

Een mobiele of verrijdbare airconditioning wordt een mono airco genoemd omdat de airconditioning uit één apparaat bestaat. Dit in tegenstelling tot een split of multisplit airco die altijd een buiteneenheid heeft een één of meerdere binneneenheden.

Geluid

Omdat de compressor, die normaal gesproken in de buiteneenheid van een split airco zit, in deze kast zit, die dus binnen staat, maakt een mono airco veel meer herrie dan een split airco systeem. Een indicatie: een binneneenheid van een split airco produceert zo'n 35 dB, van een mobiele airco is een waarde van 50 dB of meer heel normaal. Een toename van 3 dB houdt in dat het geluid twee keer zo luid wordt. Een verschil van 15 dB houdt dus een toename van geluid van zo'n 32 keer. Dat lijkt meer dan dat het "aanvoelt". Maar laten we het er op houden dat een mobiele airco een heel stuk meer lawaai maakt dan een split airconditioning.

Waarom een mono airco eigenlijk een slechte airco is

wat is hier mis?
wat is er mis aan dit plaatje?
Antw: het raam/de deur staat open maar het is buiten juist zo warm!

Wellicht dat je van plan bent om een een mobiele mono airco te kopen. Dan vindt je het vast niet leuk het volgende te lezen: een mobiele mono airco is een hele slechte koeloplossing. Je bent namelijk letterlijk aan het dweilen met de kraan open. Draai het eens om: als je in de winter een kamer wilt verwarmen zet je dan het raam open? Nee natuurlijk niet, de warmte gaat naar buiten en de koude komt juist naar binnen.

Precies het omgekeerde gebeurd in de zomer met een mono airco eenheid. De airco koelt de lucht in de ruimte waar hij staat, maar moet die warmte ergens laten. Daarvoor heeft een mono airco altijd een luchtuitlaat in de vorm van een wasdroger slang. Daarmee blaast hij, via een vrij dikke slang, de warmte die hij heeft onttrokken in de ruimte waar hij opgesteld staat, naar buiten. Maar door dit naar buiten blazen ontstaat een onderdruk in die kamer, een soort van vacuüm. De natuur wil dat altijd opheffen en zal dus deze onderdruk opheffen door lucht van buiten de kamer naar binnen te laten. Maar wacht eens, het raam staat (een beetje) open vanwege die slang van de airco! Juist, alle lucht die de airco naar buiten blaast, althans met dit type airco, moet dus ook weer naar binnenkomen. En het is juist die warme buitenlucht die je niet binnen wilt hebben want daarom had je juist de airco aan gezet. Bij een mono/mobiele airco stroomt dus van alle kanten haast dezelfde hoeveelheid warme lucht dezelfde kamer in als hij er uit blaast. Het kan niet anders, dit is een natuurverschijnsel wat je niet tegen kan houden. Dat is dus dweilen met de kraan open.

Wat moet ik dan wel kopen?

Wil je een ruimte goed koelen dan moet je omzien naar een split airco. Die transporteert de warmte niet via lucht maar via een koelmiddel van binnen naar buiten en dan ontstaat er geen onderdruk in de ruimte en ramen of deuren kunnen dan dicht blijven. Split airco's zijn te koop in twee hoofdcategoriën: split airco's met een vaste opstelling of een mobiele - verplaatsbare versie. Als je op zoek bent naar een airco die je wilt verplaatsen van de ene naar de andere ruimte dan moet je deze pagina lezen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >airco >monoblock mobiele-airco

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie