Wat houdt inverter technology in bij een airconditioning?

Het belangrijkste onderdeel in de airco is de zogenaamde warmtepomp. Die pomp, ook wel compressor genoemd, bevindt zich in de buiteneenheid (outdoor unit). De warmtepomp / compressor zorgt dat de warmte onttrokken wordt uit de binnenruimte en buiten, in de outdoorunit, wordt afgestaan. Dit exact gelijk aan de warmtepomp / compressor in een koelkast, want aan de warme producten die je in een koelkast legt wordt de warmte onttrokken en deze wordt aan de achterzijde van de koelkast afgestaan. De compressor of warmtepomp had vroeger twee standen: aan of uit (bij de meeste koelkasten nog steeds). Stond hij aan dat werd op maximaal vermogen gekoeld. Werd het te koud dan zorgde de thermostaat er voor dat hij "afsloeg", uitgezet werd, maar dan koelde hij niet en steeg de temperatuur weer snel.

Deze aan/uit techniek resulteert in een een fluctuerende temperatuur. Het ene moment net te koud, een tijdje later weer net te warm. Niet slim. Overigens, vroeger kwam dit bij CV ketels ook voor, ze stonden aan of uit. Maar is inmiddels is verbeterd door "modulerende CV ketels". De CV ketel kan ook "een beetje" aanstaan, of ietsje harder, etc. Hij past de hoogte van de vlammen aan op de warmtebehoefte. Op een zelfde principe is dit probleem bij de warmtepomp van de airco opgelost.

Moderne airco's bieden op basis van de invertertechnologie koelvermogen zoals jij dat nodig hebt. Dus het koelvermogen van de warmtepomp is niet meer 0 of 100% maar ook vele waarden daartussen. Hierdoor is de temperatuur binnen veel constanter, maakt de warmtepomp, die meestal in de outdoorunit zit, veel minder herrie en verbruikt hij minder energie. Natuurlijk kan de airco nog steeds op een "turbo stand" gezet worden, daarmee gaat de compressor op vol vermogen draaien. Dit wordt vooral gebruikt als je de airco net aanzet en de temperatuur veel te hoog is en snel naar beneden wil brengen (in de zomer) of juist in de winter om de kamer snel op temperatuur wil brengen. Dan maakt de buitenunit wel wat geluid. Dan bemerk je ineens hoe fijn het is om een airco te hebben met invertertechnologie want behalve die paar keer turbo-stand, hoor je de airco nauwelijks omdat hij op zo'n laag pitje draait.

Invertertechnologie bij een airco is dus "warm" aanbevolen. Minder geluidsoverlast, gelijkmatige temperatuur, minder energieverbruik en goed voor je portemonnee.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >airco >invertertechnologie

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie